diumenge, 2 de novembre del 2008

REDACCIÓ D'INFORMES DE PRÀCTIQUES

Tot el treball del laboratori no s'acaba amb l'experimentació pròpiament dita. Moltes vegades cal fer un anàlisi detingut dels resultats i treure les conclusions oportunes.
Cóm es redacta un informe de manera concisa però completa?
Vet aquí un format que pot servir de referència per la majoria de treballs. L'estructura proposada ens ha d'ajudar a ordenar la informació en diferents apartats, fent l'informe més entenedor i més fàcil d'elaborar.

Cal fer portada i índex?
Tractant-se d'un treball que no ha d'ocupar gaires fulls, no cal fer portada ni índex. Aquests elements són recomanables en treballs molt extensos i de moltes pàgines, que normalment s'acaben enquadernant.

El grapem o el posem en una funda de plàstic?
El més pràctic és grapar-ho, donat que es tracta d'un treball acabat i que no s'han d'afegir ni treure fulls posteriorment. A més, sempre hi ha el risc que en la funda quedi desordenat i es fa més engorrós treure i posar fulls.

A mà o a ordinador?
Tenint en compte que el més important és el contingut, el resultat hauria de ser el mateix indistintament si es fa d'un amanera o una altra. Hi ha qui va més ràpid amb el boli i qui va més ràpid amb el teclat. És innegable que amb l'ordinador es pot aconseguir una presentació més acurada i podem inserir imatges digitalitzades amb molta facilitat.
  • Si es fa a mà, cal esforçar-se en fer BONA CALIGRAFIA i una PRESENTACIÓ ACURADA.
  • Si es fa a ordinador, cal recordar fer una REVISIÓ ORTOGRÀFICA per corregir els errors tipogràfics. També procurarem evitar tipografies poc llegibles i altres filigranes superflues.
Si no fem portada, cóm posem les dades identificatives?
Tot treball ha de quedar degudament identificat (NO ES PRESENTABLE UN TREBALL QUE NO TÉ TÍTOL NI AUTOR).
  • El títol ha de ser representatiu de la feina que s'explica al document. No és acceptable posar per exemple "Pràctica" o "Treball de naturals".
  • L'autor (amb nom i cognoms), grup o classe i data pot quedar perfectament indicat en una capçalera al primer full del document presentat.
Quins apartats ha de contenir?
  1. Objectius de la pràctica: aquí fem una llista dels objectius previstos (que normalment ens dirà el professor)
  2. Introducció: aquí fem un resum breu dels conceptes bàsics relacionats amb la pràctica. A vegades cal explicar quin és el fet o el fenomen que prenem com a punt de partida per experimentar. Si convé, es pot reduir a una llista de definicions de paraules clau. AQUEST APARTAT HA DE SERVIR PER INTRODUIR ELS CONCEPTES QUE ES TREBALLARAN.
  3. Hipòtesis plantejades: quan es formulen hipòtesis cal fer una relació detallada.
  4. Material de laboratori: farem una llista, que completarem amb dibuixos o fotografies descriptives de l'utillatge específic de laboratori.
  5. Procediments: Cal explicar pas per pas, de manera ordenada, totes les operacions que es realitzen, de manera que una altra persona pugui seguir aquestes instruccions per arribar als mateixos resultats. Cal ser crítics i no donar per fet que ja s'entèn allò que no està explicat. EN AQUEST APARTAT ES VALORARÀ QUE ES RELACIONIN TOTS ELS PASSOS DE MANERA PRECISA I ORDENADA.
  6. Resultats obtinguts: Cal fer una relació de les mesures preses, així com les descripcions de tot allò que passa en la fase d'experimentació. Aquí podem fer servir gràfics, llistes i taules de dades per facilitar la interpretació i l'anàlisi de les dades obtingudes. EN AQUEST APARTAT ES VALORARÀ LA CLAREDAT D'EXPOSICIÓ DE DADES I OBSERVACIONS.
  7. Conclusions: Cal expressar les deduccions que es fan a partir dels resultats obtinguts. Si s'han formulat hipòtesis, cal comentar si queden verificades o no i el perquè. EN AQUEST APARTAT ES VALORARÀ LA LÒGICA I EL RIGOR DELS RAONAMENTS.
  8. Qüestionari d'avaluació: Moltes vegades es plantegen una sèrie de preguntes per comprovar els aprenentatges fets al laboratori. Cal raonar sempre les respostes, basant-se en els resultats que s'han obtingut, és a dir, fent servir les deduccions sobre l'experimentació pròpia de cada grup de treball. Així, si dos grups han obtingut resultats diferents, segurament tindran respostes diferents a una mateixa qüestió. EN AQUEST APARTAT ES VALORARAN ELS CONCEPTES APRESOS.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan presentem un treball ho fem amb consciència sostenible, per tant, si és breu no gastem un full per la portada ni el posem en una funda de plàstic.

labmaster ha dit...

Gràcies per l'aportació.
Totalment d'acord amb el comentari. Fins i tot podriem potenciar la impressió a dues cares i recomanar tenir per defecte la qualitat baixa en els paràmetres d'impressió.
En el fons, no és tan complicat.